torek, 22. marec 2011

Razstava uradno odprta

V torek, 22. marca 2011 ob 17:00 je v Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani potekalo uradno odprtje razstave ZEMLJI NA KOŽO NAPISANO, ki so jo ob podpori številnih somišljenikov organizirali Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (BF UL), Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Mestna občina Ljubljana (MOL).
Razstava je organizirana v podporo ohranjanja kmetijskih zemljišč in je primer interdisciplinarnosti, kjer sta se povezali znanost/stroka in umetnost. Ideja je da o problematiki skupaj nagovorimo redne, naključne, ali na ogled te razstave namenjene obiskovalce Jakopičevega sprehajališča.


Zemlja je v ideji razstave mišljena kot tla, rodovitna prst, zgornji sloj zemljišča, ki nastaja tisočletja in tisočletja dolgo. Iz geološke podlage se počasi tvori rodovitna plast tal na zemljišču, ki ljudem služi ne le za pridelavo hrane, ki je sicer ena od osnovnih in najpomembnejših človeških materialnih dobrin, temveč tudi za pokrivanje različnih nematerialnih dobrin, kot so vzdrževanje biodiverzitete, ekosistemske storitve v povezavi z zadrževanjem in čiščenjem vode, uživanje v kulturni krajini ipd.

Na razstavi, katere idejna vodja je prof. dr. Marina Pintar iz Biotehniške fakultete, je kot prvi spregovoril minister za okolja in prostor dr. Roko Žarnić. Poudaril je velik pomen enkratne povezave umetnosti s kmetijstvom in ohranjanjem obdelanih zemljišč, ki ključno zaznamujejo prostor in so državnega pomena. Državna sekretarka na MKGP mag. Tanja Strniša je ponosno ugotovila, da novo sprejeti zakon o kmetijskih zemljiščih izboljšuje obdelanost in zaščito kmetijskih zemljišč, kar je tudi znak spreminjanja odnosa države in državljanov do kmetijstva. Župan MOL Zoran Janković je navdušeno sprejel razstavo in povedal, da si občina močno prizadeva, da bi lahko sama, na svojih zemljiščih pridelala dovolj hrane za meščane in napovedal pomoč pri oblikovanju novega Botaničnega vrta za naše otroke. V nadaljevanju je dekan BF UL prof.dr. Mihael J. Toman odprl razstavo in povabil obiskovalce naj si jo ogledajo. Avtor fotografij Marko Modic je v čustvenem nagovoru izrazil iskreno hvaležnost vsem, ki so pripomogli k razstavi in napovedal potovanje razstave po slovenskih in evropskih mestih. 

Zbor Biološkega središča

Župan Janković v družbi zbora


Predsednik KGZS Ciril Smrkolj , Minister Roko Žarnič, fotograf Marko Modic


Minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić

Vodja oddelka za agronomijo dr. Borut Bohanec v družbi državne sekretarke na MKGP mag. Tanje Strniša

državna sekretarka na MKGP mag. Tanja Strniša

Župan MOL Zoran Janković



prof, dr. Franc Lobnik (v sredini)

Dekan Biotehniške fakultete prof. dr. Mihael J. Toman

Fotograf Marko Modic

Prodekan oddelka za agronomijo prof. dr. Franci Štampar (v sredini)

Idejna vodja razstave prof. dr. Marina Pintar














prof. dr. Marina Pintar v pogovoru z avtorjem fotografij Markom Modicem

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar